EXPLICAȚII: Cât de folositoare este afundarea în apa sfințită la Botezul Domnului

EXPLICAȚII: Cât de folositoare este afundarea în apa sfințită la Botezul Domnului
17.01.2019

În preajma sărbătorii Botezului Domnului, în mai multe localități din țară se obișnuiește ca oamenii să se scalde în lacuri și râuri. Este acesta un obicei acceptat de Biserică sau din contra, condamnat de Sfinții Părinți? E de folos cufundarea aceasta sau nu? Se spală ori ba hainele în zilele în care se sfințesc apele? La aceste întrebări a răspuns Preotul Severian Gheras, parohul bisericii de lemn „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” din strada Mihai Viteazul 12.

Părinte, de unde vine tradiția de a se scălda oamenii la Botezul Domnului în lacuri?

În tradiția noastră moldovenească din Basarabia nu avem obișnuința de a ne scălda în cele sfinte, ci avem tradiția de a bea apă sfântă de la un izvor binecuvântat.

Una dintre cele mai frecventate lavre, cu înaltă viață duhovnicească, este Lavra „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Poceaev, Ucraina, dupa vizitarea căreia pelerinii se deplasează spre Izvorul tămăduitor al Sfintei și Dreptei Ana. Aici, se obișnuiește ca cei bolnavi de diverse boli trupești și sufletești să se afunde în această apă tămăduitoare. De exemplu, în Lavra Sfintei Treimi a Sfântului Serghie de Radonej, se obișnuiește doar să se ia apă din capela unde se află izvorul Sfântului, pentru a o bea. Iar la izvorul Sfântului Serafim de Sarov, la fel, pelerinii se scaldă. De aici nu ne este greu să înțelegem că obișnuința de a se afunda creștinii botezați în ziua Botezului Domnului în apa sfințită, vine din tradiția rusească.

E de folos sau nu afundarea în apa sfințită în Ajun și la Botezul Domnului?

Dupa cei 22 de ani de slujire preoțească în spațiul Mitropoliei Moldovei, urmărind această ofertă a unor preoți, starețe și stareți de mănăstiri și solicitările credincioșilor, e vizibil faptul că aceste fapte sunt acte de publicitate și marketing și nicidecum pași misionari.

Din cele discutate cu cei afundați în aceste lacuri la Botezul Domnului, mi-am dat seama că:

1.99% din ei nu sunt persoane îmbisericite

2.circa jumătate dintre intervievați ar fi predispuși să se îmbisericească, astfel devenind creștini practicanți, dar nu le reușește din motiv că fețele bisericești cu care ei se cunosc nu le oferă timp spre cunoașterea celor sfinte.

Dupa cum cel ce mănâncă sfințit la Paști fără a parcurge Postul Mare cu toate ale lui, nu are nici un folos, la fel și cei care se afundă în apă de Iordan fără a avea o trăire creștină de zi cu zi, nu au nici un folos.

Multe gospodine v-ar întreba acum: se spală sau nu se spală haine în cele 8 zile de la sfințirea apelor? Ce spune Biserica?

Prin tradiție, venind din învățătura dogmaticii creștine, noi cunoaștem că în aceste zile se sfințește firea apelor, iar credincioșii, în semn de evlavie (lucru ce trebuie apreciat și încurajat),  obișnuiesc ca în această perioadă de prezență a Duhului Sfânt în firea apelor, să o folosească la minimum în scopuri menajere.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Anna Casian-Musteață